Karın kaslarını orta hatta birleştiren linea alba adı verilen sağlam fasya dokusundaki küçük defektlerden kaynaklanır. Göbekle göğüs arasında ve orta hatta yer alırlar. Görülme sıklığı %5’dir. Ikınma, öksürme ve aşırı fiziksel aktiviteler sırasında kendini belli eder. Genellikle tek, bazen birden çok sayıda olabilir.
İçindekiler
Çocuklarda Epigastrik Herni
Kendiliğinden kapanma eğilimleri yoktur, defektin içine genellikle preperitoneal yağ dokusu girer ve bu doku 0,5-1 cm çapında bir şişlik olarak ele gelir. Bazen defektin içi boş olabilir ve çocuk ıkınınca belli olur. Peritonun çekilmesine veya omentum sıkışmasına bağlı olarak karın ağrısına neden olabilir. Ameliyat sırasında, fasyal defekt üzerinde genellikle küçük, sapı olan küçük lipomlar ele gelir. Ancak bu lipomlar bazen içeri kaçabileceğinden fasya defektinin yerinin saptanması güç olabilir, bu nedenle ameliyat sabahı ailenin yanında mutlaka işaretleme yapılmalıdır.
Tedavi seçenekleri çocuğun yaşına göre ve problemin büyüklüğüne göre değişir. Göbek fıtığının yıllar içinde kapanması gibi bir süreç epigastrik hernide beklenmez. Eğer açıklık çok küçükse çocuk büyüdükçe daha az belirgin hale gelebilir. Ciddi komplikasyonlar nadirdir. Küçük fıtıkların içinde yağ dokusu sıkışabilir, kızarıklık ve ağrı yapar. Büyük açıklığın içine nadir olarak bağırsak girip sıkışabilir, böyle bir durumda acil ameliyat gerekir. Sorun olmadığı durumlarda en uygun ameliyat yaşı 1-1,5 yaş civarındadır.
Çocuklarda Epigastrik Herni Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat planlı ve günübirlik ameliyat olarak yapılır. Şişliğin olduğu yerden yapılan küçük bir kesi ile yağ dokusu içeri itilir veya eksize edilir. Açık olan fasya kenarları bulunarak dikişlerle kapatılır. Çocuğunuz ameliyat sonrası tam olarak uyandıktan sonra sıvı gıdalar almaya başlar. Genellikle aynı gün taburcu edilir ancak bazı durumlarda 1 gün hastanede kalabilir. Ağızdan alınan ağrı kesici yeterlidir. Bandajlar 2-3 gün sonra alınır ve yara açık bırakılır. Ortalama 4-5 gün sonra banyo yapabilir. Ağır aktivite ve spordan 2-3 hafta uzak tutmak gereklidir.
Yara yerinde kızarıklık, şişlik ağrı olursa veya ateşi çıkarsa doktora tekrar başvurmanız gerekir. Yara yeri enfeksiyonu nadir ama en önemli komplikasyondur.
Paraumblikal Herni
Göbeğin biraz üstünde ve göbeğe çok yakın yer alan bir fıtıktır. Bazen göbek fıtığı ile birlikte olabilir. Umblikal herniden farkı fıtık kesesinin deri altına yapışık olmamasıdır. Bu nedenle yalnızca fasya defektinin kapatılması yeterlidir. Kendi kendine yok olma olasılığı yoktur, bu nedenle tanı konduktan sonra operasyon yapılması uygundur.
Diastazis Rekti
Özellikle göbek üstünde kalan kesimde iki rektus kası arasındaki linea alba zayıflığı sonucu ıkınma veya yatar durumdan oturur duruma geçilirken ince uzun bir fıtıklaşma olmasıdır. Klinik bir soruna yol açmaz, cerrahi tedavisi daha çok kozmetik nedenlerden dolayıdır.
Lomber Herni
Karındaki iki potansiyel defektten dışarı bombeleşen, preperitoneal yağ dokusunun meydana getirdiği bir kabarıklık vardır. Fıtığın boğulması oldukça nadirdir, eğer hastanın şikayeti varsa tedavi edilmelidir.
Spigelian Herni
Karın ön duvarında, göbeğin biraz altında ve biraz da lateralindeki bölgede (semiulnar hat) meydana gelen kas ve fasyadaki zayıflık sonucu ortaya çıkan fıtıklardır. Daha çok kız çocuklarında ve sağ tarafta görülür. Tanısı zor olabilir. Fizik muayenede göbeğin aşağısında ve lateralinde hassas bir kitle ele gelir. Herni kesesi büyük olsada defekt aslında çok küçüktür. Olguların %20’sinde fıtık boğulması riski vardır. Bu nedenle fizik muayene, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile tanı kesinleştirildikten sonra ameliyat edilmesi gereklidir. Kese boynu bulunduktan sonra defekt kapatılır.