Kasık fıtığı nedir? Kasık fıtığı, karın içerisinde yer alan organların karın duvarında yer alan zayıf noktalardan çıkması ve burada şişlik oluşturması olarak tanımlanmaktadır. Karın içindeki organların cilt altından dışarı taşmakta ve belirgin bir hale dönüşmektedir. Ayrıca kasık fıtığı çeşitleri olduğu gözlemlenmektedir. Bu çeşitler direkt, indirekt, femoral olarak sınıflandırılmaktadır. Ancak bunun yanında obturator fıtıkların oluştuğu da bilinmektedir.
İçindekiler
İlk olarak direkt fıtıklar, direkt karın duvarının zayıf kısmından çıkmakta ve yaş ilerledikçe oluşma riski artmaktadır. İndirekt fıtık, hemen her yaşta insanın başına gelebilmektedir ve oldukça sık rastlanan bir durum olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu fıtık testislere kadar inebilmektedir. Bir diğer çeşit olan femoral fıtıklar ise oldukça nadir görülen bir fıtık tipidir. Daha çok kadınlarda oluştuğu görülmektedir ve fıtığın boğulma riskinin fazla olduğu bilinmektedir. Tüm bu fıtık çeşitlerinin nedenleri arasında ise genelde karın içi basıncı arttıran sebepler görülmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha çok oluşmaktadır.
Kasık Fıtığı Belirtileri
Kasık fıtığı belirtileri sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Öncelikle kasık fıtığı başlangıç aşamasında herhangi bir belirti oluşturmayabilmektedir. Bazı haftalarda muayene dönemine kadar bu durumun varlığı fark edilmemektedir. Ancak en sık görülen belirtilerinden birinin kasık bölgesinde meydana gelen şişlik ve testislerde oluşan şişlik olduğu bilinmektedir. Şişlik oluşan bölgede ise ağrı ve yanma hissedilebilmektedir. Eğer karın içi basınç artış gösterirse belirtiler artmakta ve basınç azaldığında da belirtiler azalmaktadır. Ağrı özellikle yemeklerden sonra kramp halinde görülebilmektedir.
Bir diğer belirti ise kabızlık olarak bilinmektedir. Çünkü kasık fıtığı hastanın kabız olmasına yol açmaktadır. Bu şikayetler genelde bağırsakların geçici olarak fıtık kesesinin içerisine girip çıkması ile oluşum göstermektedir. Fıtık dışarı çıkıyor ve tekrar içeri girmiyorsa içerde yer alan bağırsak yağlarının boğulduğu anlaşılmaktadır. Bu durum ise boğulmuş fıtık olarak isimlendirilmektedir.
Diğer belirtiler ise bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz, karın şişliği ve ateş olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte fıtık bölgesinde kızarma ya da morarma meydana gelebilmektedir. Ancak bu duruma acilen müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Mutlaka muayene edilmesi gereken bir durumdur ve aksatılmaması gerekmektedir.
Kasık Fıtığı Neden Olur?
Kasık fıtığı neden olur? Özellikle ıkınma, öksürme, hapşırma veya zorlanma gibi durumlardan dolayı oluşmaktadır. Çünkü bu durumlar karın içi basıncını fazlasıyla arttırmaktadır. Ayrıca ağır kaldırma, kabızlık, yaşlanma, kilo alma, kronik öksürükte sebepler arasında yer almaktadır. Gebelik ve zorlayıcı hareketler de kasık fıtığını ortaya çıkarabilmektedir.
Kasık Fıtığının Riskleri Nelerdir?
Kasık fıtığının riskleri nelerdir? Genelde sürekli içeri girip dışarı çıkan fıtık, bazen dışarda kalabilmektedir. Karın içerisine yeniden dönememektedir ve bu duruma fıtık boğulması denilmektedir. Mutlaka acilen müdahale edilmesi gereken bir durum olarak görülmektedir. Eğer boğulmuş fıtık kesesi içinde bağırsaklar kalmış ise durum daha da tehlikeli bir hale dönüşmektedir.
Kasın Fıtığı Ağrıları Nerelere Vurur?
Kasık fıtığı ağrıları nerelere vurur? Kasık fıtığı nedeniyle oluşan ağrı genelde bel ve karın bölgesinde hissedilmektedir. Erkeklerde meydana gelen ağrı ise genelde testilerde hissedilmektedir. Eğer belirtiler gözlemleniyorsa durum riskli hale dönüşmeden mutlaka muayene olunması gerekmektedir.
Kasık Fıtığı Tedavisi
İzmir kasık fıtığı tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Fıtık için gerçekleştirilen cerrahide fıtık kesesi olması gereken karın içerisindeki bölgeye yerleştirilmektedir. Cerrahi yöntem ise genel anestezi ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca fıtık ameliyatları açık ameliyat ya da kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat öncesinde ise ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir.