Çocuklara “sünnet olmayacağı, iğne veya kesme gibi işlemler yapılmayacağı, sadece muayene olacağı” şeklinde kandırmalar sıklıkla yapılmaktadır. Daha sonra çocuk gerçekle karşılaştığında korku ve tepkisi daha fazla olmakta, ayrıca ailesine ve hekime güveni sarsılmaktadır.
Çocuğunuzu sünnetten önce, sünnet konusunda doğru bir şekilde ve gerçekleri anlatarak bilgilendirin ve psikolojik olarak sünnete hazırlayın. Her konuda olduğu gibi sünnet konusunda da asla yalan söylemeyin. Unutulmamalıdır ki, “masum” ve “küçük” de olsa, çocuğa sünnet hakkında söylenen yalanlar, sünnetin ve sünnet sonrası dönemin daha sorunlu geçmesine neden olabilir.
Çocuğunuzla yerli yersiz sünnet konusunu konuşmayın; uygun bir ortam hazırlayarak konuşun. Başkalarının da sürekli sünnetten bahsetmelerini ve çocuğunuzla korkutucu şeyler söylemelerini engelleyin.
Konuşma sırasında tedirgin ve heyecanlı olmayın; çok önemli bir olaydan değil, normal bir olaydan bahsediyormuş gibi davranın. Ses tonu ve yüz ifadenizi buna uygun bir şekilde kullanın. Çocuğunuzun sürekli sizi izleyeceğini ve sizin ruh halinizin çocuğunuza aynen yansıyacağını, bu durumun da sünneti ve sünnet sonrasını olumsuz şekilde etkileyeceğini aklınızdan çıkartmayın.
"Kestirmek, kesilmek, kesmek" yerine "sünnet ettirmek, sünnet olmak" tabirlerini kullanın.
"Ucundan pilav yapılacak, ucuna boncuk takılacak" gibi asılsız sözler söylemeyin.
Neden sünnet olması gerektiğini, sünnetin asırlardır her müslüman erkek çocuğuna uygulandığını, hatta sağlıklı olduğu için dünyada birçok çocuğa sünnetin uygulanmaya başlandığını, artık kendisi için de sünnet zamanının geldiğini anlatın.
Bilimsel anlamda doğru olan, her çocuğun sünnet hakkında doğru bilgilerle bilgilendirilmesi ve bu işlemi kabul edip etmeme hakkına sahip olmasıdır. Unutmayın ki sünnet işlemi size değil, çocuğunuza uygulanacaktır. O halde pratik yaşam da sünneti hakkında, tek başına karar veremese de, bu karara en azından o da katılmalıdır. Sünnet olup olmayacağına, hangi sünnet ve uyuşturma yöntemini seçeceğine, sünnet yeri, tarihi ve saatine çocuğunuz karar vermelidir. Bu kararları verirken size düşen, doktoruyla birlikte çocuğunuzu yönlendirmektir.
Hastanemizi arayıp randevu alarak, çocuğunuzu sünnet öncesi hem doktoruyla tanıştırmak, hem de dış genital yapılarının, olası bir doğumsal anomali varlığının değerlendirilmesi açısından polikliniğimize getirerek muayene ettirin. Çocuğunuza, bize ilk gelişinizin muayene için olduğunu, sünnet hakkındaki her türlü sorusuna en uygun cevapları operasyonu yapacak doktorun vereceğini söyleyin.